Anssi Karttunen on vuonna 1960 syntynyt sellisti. Hän on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia muusikoita. Hän esiintyy soittimenaan barokki-, klassinen- tai moderni sello, sekä violoncello piccolo.

Karttunen on yhtälailla kotonaan niin romanttisen konserton, barokkimusiikin kuin modernin musiikin parissa. Hänen harvinaisen laaja ohjelmistonsa käsittää kaikki sellokirjallisuuden tunnetut teokset ja paljon tuntemattomia, barokista nykypäivään. Yhteistyö monien säveltäjien kanssa - mm. Luca Francesconi, Usko Meriläinen, Magnus Lindberg, Kaija Saariaho, Tan Dun, Rolf Wallin - on synnyttänyt suuren joukon hänelle kirjoitettuja teoksia. Karttunen on myös sovittanut lukuisia teoksia sellolle, selloyhtyeille ja kamariyhtyeille - mm. Brahmsia: Pianokvinteton jousikvintetolle ja Händel-Variaatiot jousitriolle, jousitriolle myös Schumannin Album für die jugend ja Bartokin For Children.

Karttunen on kantaesittänyt yli 200 teosta joista 31 sellolle ja orkesterille. Hän kantaesitti Magnus Lindbergin Sellokonserton Orchestre de Paris'n, Esa-Pekka Salosen Manian London Sinfoniettan, Kaija Saariahon Notes on Lightin Boston Symphony Orchestran solistina. Tan Dunin Sellokonserton hän kantaesitti Radion Sinfoniaorkesterin, Martin Matalonin sellokonserton Orchestre National de Francen ja Luca Francesconin Sellokonserton Torinon RAI-orkesterin kanssa. Viimeaikaisia kantaesityksiä ovat olleet Magnus Lindbergin Sellokonsertto 2 Los Angeles Philharmonicin, Jukka Tiensuun "Oire" Tampere Filharmonian ja Betsy Jolas'in "Side Roads" Swedish Chamber Orchestran kanssa.

Muista kantaesityksistä mainittakoon Kaija Saariahon Mirage sopraanolle, sellolle ja orkesterille Karita Mattilan kanssa Orchestre de Paris'n solistina sekä Fred Lerdahlin Arches sellolle ja kamariyhtyeelle New Yorkissa Marraskuussa 2010. Edessä on mm. Ramon Lazkanon, Sean Shepherdin, Ahmed Essyadin konsertot ja Antti Auvisen konsertto sellolle, videolle ja orkesterille.

Karttunen on esiintynyt solistina ja kamarimuusikkona Euroopassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Kauko- ja Lähi-Idässä. Hän on usein kuultu vieras kansainvälisillä festivaaleilla ja esiintyy tunnettujen orkestereiden solistina akselilla Tokio-Pariisi-Los Angeles.

Karttusen kalenterissa on esiintymisia mm. Philadelphia Orchestran, Tokion NHK Orkesterin, Münchenin Filharmonikkojen, Los Angelesin Philharmonikkojen, Boston Symphony Orchestran, Concertgebouw Orkesterin ja Filharmonica della Scalan kanssa.www.karttunen.org

Karttunen soittaa Zebra Triossa viulisti Ernst Kovacicin ja alttoviulisti Steven Dannin kanssa ja Sello-Piano duossa Nicolas Hodgesin kanssa. Hän esiintyy myös Tres Coyotes triossa Magnus Lindbergin ja John Paul Jonesin sekä Sons of Chipotle duossa JP Jonesin kanssa.

CD-levyjä on Karttunen äänittänyt paitsi yksin, myös mm. London Sinfoniettan, Los Angeles Philharmonicin, Philharmonia-orkesterin, Luxembourgin filharmonian sekä Shanghain Sinfoniaorkesterin solistina. Sony Classical on julkaissut Saariahon, Lindbergin ja Salosen Konsertot Anssi Karttusen esittämänä. Deutsche Grammophon julkaisi DVDn Tan Dunin The Map-konsertosta. Kaudella 2012-13 ilmestyi Brahmsin Kamarimusiikkia sekä Mystery Variations (Toccata Classics), Saariahon trio-CD sekä Lindbergin selloteos CD (Ondine) , Dutilleux'n Sellokonsertto (Deutsche Gramophon), Tangoja Zebra-triolle ja selloyhtyeille (Albany Records).

Anssi Karttunen on esiintynyt kapellimestarina johtaen mm. Magnus Lindbergin Kraftin Antwerpenin Filharmonikkojen konsertissa, Los Angels Philharmonic Cello Ensembleä, Gaida Ensemblea, NJO String Orchestraa jne..

Karttunen perusti 1998 yhdessä Kaija Saariahon kanssa Petals ry:n, joka julkaisee ja levittää mm. CD-levyjä ja nuotteja Internetin kautta osoitteessa www.petals.org

Omien konserttiensa ohella Karttunen toimi 1994-98 Avanti!-kamariorkesterin taiteellisena johtajana. Hän oli myös taiteellisena johtajana Helsinki Biennalessa 1995, sekä Porvoon Suvisoitossa 1994-97. 1999-2005 Karttunen toimi London Sinfoniettan soolosellistinä. Karttunen oli myös Musica nova Helsinki-festivaalin taiteellinen johtaja 2015.

Karttunen opiskeli mm. Erkki Raution, William Pleethin, Jacqueline du Prén, sekä Tibor de Machulan johdolla. Hän itse opettaa Pariisissa Ecole Normale de Musiquessa.

Anssi Karttusen soitin on Cremonalaisen Francesco Ruggerin rakentama.

Anssi Karttunen sellisti

Näiden orkesterien kanssa Anssi Karttunen esiintyy:

Philadelphia Orchestra

Los Angeles Philharmonic

Boston Symphony Orchestra

St. Louis Symphony

New World Symphony

eco Ensemble

Toronto Symphony Orchestra

Philharmonia Orchestra

London Philharmonic Orchestra

Royal Opera House Orchestra

BBC Symphony Orchestra

BBC Philharmonic Orchestra

BBC Scottish Orchestra

Scottish National Orchestra

Scottish Chamber Orchestra

London Sinfonietta

Orchestre de Paris

Orchestre National de France

Orchestre Philharmonique de Radio France

Ensemble Orchestral de Paris

Orchestre National de Pays de Loire

Orchestre d'Auvergne

L'Itineraire

DSO Berlin

Konzerthausorchester Berlin

Berliner Symphoniker

NDR Orchestra

Hamburg Philharmonic

Hessischer Rundfunk Orchestra

SWR Orchestra

Munich Philharmonic

Munich Chamber Orchestra

Mahler Chamber Orchestra

Ensemble Modern

Royal Goncertgebouw Orchestra

Rotterdam Philharmonic

Residentie Orchestra

Dutch Radio Symphony

Dutch Radio Philharmonic

Dutch Radio Chamber Orchestra

Asko|Schönberg Ensemble

NJO Symphony Orchestra

Nieuw Ensemble

RAI Torino

Filarmonica della Scala

Orchestra della Toscana

La Fenice Orchestra

Luxembourg Philharmonic

Flanders Symphony

Antwerp Symphony

Belgian Radio Orchestra

NHK Orchestra

Tokyo Philharmonic

Tokyo Metropolitan Orchestra

Hong Kong Sinfonietta

Hong Kong Chinese Orchestra

Shanghai Symphony

Beijing Symphony

Taipei Chinese Orchestra

Singapore Symphony Orhestra

Barcelona Opera Orchestra

Barcelona Symphony Orchestra

Navarra Symphony Orchestra

Bilbao Symphony Orchestra

Barcelona 216 Ensemble

Filarmónica de Buenos Aires

Orquesta Municipal de Caracas

Sinfonica Simon Bolivar de Caracas

Polish Radio Orchestra

Wroclaw Philharmonic

Latvian National Orchestra

Lithuanian National Orchestra

Swedish Radio Orchestra

Norrköping Symphony Orchestra

Swedish Chamber Orchestra

Musica Vitae Chamber Orchestra

Karlstad Orchestra

Danish Radio Orchestra

Athelas Sinfonietta

Oslo Philharmonic

Finnish Radio Orchestra

Helsinki Philharmonic

Turku Philharmonic Orchestra

Tampere Philharmonic Orchestra

Joensuu Symphony Orchestra

Jyväskylä City Orchestra

Sinfonia Lahti

Oulu Sinfonia

Kuopio Symphony Orchestra

Pori City Orchestra

Lappeenranta City Orchestra

Mikkeli City Orchestra

Kymi Sinfonietta

Avanti!-Chamber Orchestra

Lapland Chamber Orchestra

Kaija Saariaho

Tan Dun

Esa-Pekka Salonen

Säveltäjiä, joiden kanssa Karttunen työskentelee:

Magnus Lindberg