Anssi Karttunen on vuonna 1960 syntynyt sellisti. Hän on yksi kansainvälisesti tunnetuimpia suomalaisia muusikoita. Hän esiintyy ympäri maailmaa soittimenaan barokki-, klassinen-, moderni- tai elektroninen sello sekä violoncello piccolo.

Karttunen on yhtälailla kotonaan niin romanttisen konserton, barokkimusiikin kuin modernin musiikin parissa. Hänen harvinaisen laaja ohjelmistonsa käsittää kaikki sellokirjallisuuden tunnetut teokset ja paljon tuntemattomia, barokista nykypäivään. Yhteistyö monien säveltäjien kanssa - mm. Luca Francesconi, Usko Meriläinen, Magnus Lindberg, Kaija Saariaho, Tan Dun, Rolf Wallin - on synnyttänyt suuren joukon hänelle kirjoitettuja teoksia. Karttunen on myös sovittanut lukuisia teoksia sellolle, selloyhtyeille ja kamariyhtyeille - viimeksi Brahmsia: Pianokvinteton jousikvintetolle ja Händel-Variaatiot jousitriolle.

Hän kantaesitti Magnus Lindbergin Sellokonserton Orchestre de Paris'n, Esa-Pekka Salosen Manian London Sinfoniettan, Kaija Saariahon Notes on Lightin Boston Symphony Orchestran solistina. Tan Dunin Sellokonserton hän kantaesitti Radion Sinfoniaorkesterin, Martin Matalonin sellokonserton Orchestre National de Francen ja Luca Francesconin Sellokonserton Torinon RAI-orkesterin kanssa.

Muista kantaesityksistä mainittakoon Kaija Saariahon Mirage sopraanolle, sellolle ja orkesterille Karita Mattilan kanssa Orchestre de Paris'n solistina sekä Fred Lerdahlin teos sellolle ja kamariyhtyeelle New Yorkissa Marraskuussa 2010. Edessä ovat mm. Oliver Knussenin Konsertto Los Angeles Philharmonicin solistina. Karttunen on kantaesittänyt yli 130 teosta joista 25 sellolle ja orkesterille.

Karttunen on esiintynyt solistina ja kamarimuusikkona Euroopassa, Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, Kauko- ja Lähi-Idässä. Hän on usein kuultu vieras kansainvälisillä festivaaleilla ja esiintyy tunnettujen orkestereiden solistina akselilla Tokio-Pariisi-Los Angeles.

Karttusen kalenterissa on esiintymisia mm. Philadelphia Orchestran, Tokion NHK Orkesterin, Münchenin Filharmonikkojen, Los Angelesin Philharmonikkojen, Boston Symphony Orchestran, Concertgebouw Orkesterin ja Filharmonica della Scalan kanssa.

Karttunen soittaa Zebra Triossa viulisti Ernst Kovacicin ja alttoviulisti Steven Dannin kanssa.

CD-levyjä on Karttunen äänittänyt paitsi yksin, myös mm. London Sinfoniettan, Los Angeles Philharmonicin, Philharmonia-orkesterin, Luxembourgin filharmonian sekä Shanghain Sinfoniaorkesterin solistina. Sony Classical on julkaissut Saariahon, Lindbergin ja Salosen Konsertot Anssi Karttusen esittämänä. Deutsche Grammophon julkaisi DVDn Tan Dunin The Map-konsertosta. Vuonna 2012 ilmestyy 2 CDtä Brahmsin kamarimusiikkia, Saariahon trio-CD, Lindbergin selloteos CD, Dutilleux'n Seellokonsertto, Tangoja Zebra-triolle ja selloyhtyeille.

Anssi Karttunen on myös esiintynyt kapellimestarina johtaen mm. Magnus Lindbergin Kraftin Antwerpenin Filharmonikkojen konsertissa, Los Angels Philharmonic Cello Ensembleä, Gaida Ensemblea, NJO String Orchestraa jne..

Karttunen perusti 1998 yhdessä Kaija Saariahon kanssa Petals ry:n, joka julkaisee ja levittää mm. CD-levyjä ja nuotteja Internetin kautta osoitteessa www.petals.org

Omien konserttiensa ohella Karttunen toimi 1994-98 Avanti!-kamariorkesterin taiteellisena johtajana. Hän oli myös taiteellisena johtajana Helsinki Biennalessa 1995-97, sekä Porvoon Suvisoitossa 1994-97. 1999-2005 Karttunen toimi London Sinfoniettan soolosellistinä.

Karttunen opiskeli mm. Erkki Raution, William Pleethin, Jacqueline du Prén, sekä Tibor de Machulan johdolla.

Anssi Karttusen soitin on Cremonalaisen Francesco Ruggerin rakentama.

Anssi Karttunen sellisti

Näiden orkesterien kanssa Anssi Karttunen esiintyy:

Philadelphia Orchestra

Los Angeles Philharmonic

Boston Symphony Orchestra

St. Louis Symphony

New World Symphony

Toronto Symphony Orchestra

Philharmonia Orchestra

BBC Symphony

BBC Philharmonic

BBC Scottish

London Sinfonietta

Orchestre de Paris

Orchestre National de France

Orchestre Philharmonique de Radio France

Ensemble Orchestral de Paris

L'Itineraire

Deutsches Symphonie Orchester, Berlin

Berliner Symphoniker

NDR Orchestra

Hamburg Philharmonic

Hessischer Rundfunk Orchestra

SWR Orchestra

Munich Philharmonic

Munich Chamber Orchestra

Ensemble Modern

Royal Goncertgebouw Orchestra

Rotterdam Philharmonic

Residentie Orchestra

Dutch Radio Symphony

Dutch Radio Philharmonic

Dutch Radio Chamber orchestra

NJO Symphony Orchestra

RAI Torino

Orchestra della Toscana

Luxembourg Philharmonic

Flanders Philharmonic

Belgian Radio Orchestra

NHK Orchestra

Tokyo Philharmonic

Tokyo Metropolitan Orchestra

Hong Kong Sinfonietta

Hong Kong Chinese Orchestra

Shanghai Symphony

Beijing Symphony

Taipei Chinese Orchestra

Singapore Symphony Orhestra

Barcelona Opera Orchestra

Barcelona Symphony Orchestra

Navarra Symphony Orchestra

Bilbao Symphony Orchestra

Barcelona 216 Ensemble

Filarmónica de Buenos Aires

Orquesta Municipal de Caracas

Sinfonica Simon Bolivar de Caracas

Swedish Radio Orchestra

Danish Radio Orchestra

Oslo Philharmonic

Finnish Radio Orchestra

Helsinki Philharmonic

Avanti!-Chamber Orchestrawww.karttunen.orghttp://www.karttunen.orghttp://www.karttunen.orgshapeimage_2_link_0
 

Kaija Saariaho

Tan Dun

Esa-Pekka Salonen

Säveltäjiä joiden kanssa Anssi Karttunen työskentelee:

Magnus Lindberg

photo © Irmeli Jung